lauantai 4. toukokuuta 2013

Animaatioprojekti sai jatkoa!

4.5.2013

Hyvää toukokuuta!

Perjantaina jatkoimme noin kaksi viikkoa sitten aloitettua animaatiprojektia. Mehän olimme jo nauhoittaneet MonkeyJam -ohjelmalla paperinukkeanimaatioita. Lue siitä lisää 16.4. kirjoitetusta blogitekstistäni! Nyt, viimein, ennätimme äänittää keskustelut.

MonkeyJam -ohjelmalla pystyy katsomaan keskeneräistä projektia elokuvamaisesti. Näytöllä on tässä kuvassa vierekkäin auki Audacity -äänitysohjelma vasemmalla  ja Monkeyjam oikealla.



 Keskeneräisen projektin katsominen antaa oppilaille hyvän tuntuman siitä, millä tahdilla keskustelua pitää käydä, jotta se osuu yhteen animaatiohahmojen liikkeiden kanssa. He harjoittelivat muutaman kerran. Toki Monkeyjam'illa voisi hidastaa tai nopeuttaa joitain kohtia lisäämällä tai vähentämällä frameja, mutta yksinkertaisuuden nimissä kehoitin oppilaita puhumaan sellaista vauhtia, että se sopii jo tehtyyn animaatioon sellaisenaan. Ehkä seuraavalla kerralla äänitämme ensin keskustelun, mutta tänä keväänä meillä oli ensin asennettuna luokan koneille animaatiohjelma ja äänitysohjelma vasta pari viikkoa myöhemmin.
 
 
 
 
 
Kun ryhmä oli tyytyväinen harjoitteluun, kehoitin muuta luokkaa olemaan hiljaa (he tekivät yllin tehtäviä työkirjaan) ja käynnistin ensin äänityksen ja heti saman tien animaatiohjelman esikatselun. Oppilaat lukivat käsikirjoitetun keskustelun englanniksi animaation edetessä.
 
 
Animaatiot ovat tosi lyhyitä, puolisen minuuttia. Ei siis haitannut yhtään, jos äänitys meni pieleen ja piti ottaa uudelleen. Äänittäminen ei myöskään haitannut muuta luokkaa kuin pieniä hetkiä kerrallaan. Ja haittahan oli vain se, että piti olla hiljaa.
 
Käytimme tähän kokonaisuuteen kaksi oppituntia niin, että ensin käsittelimme yllin (ympäristö- ja luonnontieto) kirjasta kaksi kappaletta, sitten kirjoitin työkirjan sivunumerot taululle ja oppilaat ryhtyivät itsenäiseen työhön. Yksi ryhmä oli aina kerrallaan äänittämässä. Kun seuraava ryhmä harjoitteli, ennätin käydä katsomassa tarvitsiko joku apua työkirjan tehtävien kanssa.
 
Saimme itse asiassa äänitettyä vain kolmen ryhmän äänet, koska kahdesta ryhmästä oli oppilas poissa.
 
Pieni tekninen ongelma tuli taas eteen, kun aloin tallentaa Audacityn äänityksiä mp3:ksi. Joku pieni ohjelman lisäosa oli asentamatta, eikä atk-tuki ennättänyt tehdä asialle mitään saman tien. Äänitteet ovat nyt tallessa raakatiedostoina ja projekti jatkuu maanantaina! Sen huomasin, että Audacityllä saa ilmeisesti lisättyä useampia raitoja ääntä. Ainakin yksi ryhmä kaipasi mopojen pärinää taustalle. Opin koko ajan itsekin lisää, kun uskallan kokeilla!
 
Laillista musiikkia ja äänitehosteita koulun videoprojekteihin löytyy monesta paikasta. Musiikkia olen hakenut ccMixter'istä. Äänitehosteita olen löytänyt esimerkiksi Freesound.org/ 'ista.
 
Lisäys vielä myöhemmin illalla:
 
Totta tosiaan, Audacityssä on helppo lisätä monta raitaa ääntä! Kokeilin juuri. Äänitin ensin puhettani. Kuuntelin, hyvä laatu. Sitten lisäsin musiikkikappaleen. Kuuntelin ja hyvin kuuluivat päällekkäin. Sitten lisäsin vielä koulun kellon soittonäänen. Ja kuuntelu perään: Kaikki kolme ääniraitaa kuuluivat hyvin! Eli oppilaat voivat lisätä sen äänitetyn keskustelunsa päälle vaikka sitten mopon ääntä! Hienoa!

Ei kommentteja: