tiistai 16. huhtikuuta 2013

Vanhoja blogitekstejäni huhtikuulta 2013 toisesta blogiympäristöstä tänne siirrettynä

6.4.2013

Viikonloppua vietetään aurinkoisissa, mutta vielä melkoisen kylmissä olosuhteissa. Mennyt kouluviikko oli taas monipuolinen, myös tvt:n käytön osalta.Tällaisia juttuja teimme:

Pääsiäislomalla tein Google Driven esitystyökalulla ihan PowerPoint'maisen esityksen kaikista uudessa eTwinning-projektissa mukana olevista maista. Upotin sen sitten projektin sivulle. Hmm... onnistuisikohan se täälläkin? Siis se upottaminen?


 


Katsohan mokomaa, siinä se esitys pyörii! Tuo on siis siellä Googlen Drivessä sellainen "presentation".

Olen muuten kerännyt samaisen eTwinning-projektin kaikki koulujen osoitteet Googlen Spreadsheetille, jonka linkin olen sitten taas jakanut osallistujille.

Tiistaina oppilaat eivät kirjoittaneetkaan vihkoihinsa tarinaa pääsiäislomasta, vaan jokainen kertoi kokemuksiaan luokan blogin sivulla. Se ei valitettavasti ole avoin kaikille teille lukijoille, mutta esimerkkinä kuitenkin, sillä minulla on hyviä kokemuksia Kidblogin käytöstä.

Kaikki oppilaat lukivat sitten toistensa kokemuksista ja kommentoivat niitä. Opettelimme muuten viime viikolla tagien lisäämistä kirjoituksiin. Hyvin osasivat nyt jo itsekin.

Torstaina ekaluokkalaiset viettivät tunnin Papunet'in sivuilla. Papumarket oli erityisen suosittu. Ensin sällit keräsivät ostoskorit täyteen karkkia, mutta hoksasivat pian, että pitää lukea kauppalistaa. Listan tuotteet sai näkyviin myös kuvana, jos lukutaito tökki.

Pistän yleensä aina koteihin Wilman kautta linkin niille sivuille, joilla olemme koululaisten kanssa olleet. Moni kertoo sitten seuraavina päivinä käyneensä nilllä myös kotikoneilla. Niin kävi nytkin. Seuraavan päivän välituntivalvonnan aikana moni ykkönen kävi kertomassa mitä oli "ostanut" ja mitä ostokset olivat "maksaneet".

Perjantaina kolmoset värittivät eTwinning-projektissa tarvittavia lippuja puuväreillä.

Heijastin malliksi Euroopan lippuja valkokankaalle:



Moni meni myös itse koneelta katsomaan oikeita värejä.



Hienoja tuli. Jaottelimme niitä värien mukaan ryhmiin:



Perjantaina huomasin myös, että slovenialaiset kumppanimme olivat tehneet eTwinning-projektiimme Garden full of spring flowers pelin Euroopan pääkaupungeista.

Ihmettelin hieman, miten nuoret alakoululaiset olivat osanneet tehdä pelin nettiin. No, tutkin asiaa ja löysin netistä heidän käyttämänsä sivuston Classtools.net, jolla voi minuuteissa tehdä yksinkertaisia pelejä.



Ei rekisteröitymistä, ei maksa mitään.Täytyy vain keksiä vähintään 10 "kysymystä" ja syöttää myös vastaukset. Ne erotellaan *-merkillä, esimerkiksi näin: cat*kissa tai 14+15*29 tai Mikä on Ruotsin pääkaupunki?*Tukholma. Kun kysymykset on syötetty ja hyväksytty, aukeaa uusi nettisivu. Sen osoitteen voi sitten laittaa muistiin tai talteen vaikka luokan nettisivulle.Oppilaat voivat pelata toistensa tekemiä pelejä. Tässä ohjelmassa voi valita aina neljästä peliversiosta automaattisesti tai tietojen syöttämisvaiheessa voi valita vain jonkun. Minä tein pelin pääsiäisajan tapahtumista, enkä halunnut, että siinä oikeita vastauksia ammutaan tykinkuulilla. Valitsin siis siihen sellaisen muistipeliversion.





Ja tämä pelisivusta on siis oikeasti laillinen, ylänurkassa komeilee oheinen merkki! Creative Commons!

Kolmasluokkalaiset sitten tosiaan tekivät perjantai-iltapäivänä viimeisellä tunnilla monta peliä. Neloset pelasivat niitä seuraavan tunnin lopussa ja saivat läksyksi miettiä seuraavaksi viikoksi vähintään 10 hyvää kysymystä kukin. Saavat sitten tehdä omia pelejään!

Juuri ennen kotiinlähtöä katsoimme Skypen kautta, kun ranskalaiset ystävämme lauloivat kitaristin säestyksellä säveltämänsä ja sanoittamansa laulun. Aika makea juttu, me taputimme tahtia tuhansien kilometrien päässä! Ja mahtavat abloodit tietysti päälle!


8.4.2013

No jopas, juuri äsken Twitterissä sain kovasti kiitosta tämän blogin pitämisestä. Olen muuten sairaslomalla, koska minulla ei ole ääntä. Täällä netissä voi tosin olla hyvinkin "äänekäs" tässäkin tilanteessa!

Kirjoittelen tässä nyt muutamista tilanteista, jotka ovat tapahtuneet jo joskus aiemmin, mutta en ole niistä ennen maininnut täällä:

Taannoin alettiin opiskella Suomen maisema-alueita. Mentiin sitten Google Maps'iin katsomaan. Jo vain jäi asioita mieleen! Päästin muuten ekaluokkalaisetkin tutkailemaan kotiseutuaan samoilla sivuilla. Uskomattoman hyvin osasivat liikkua kotikylällä.



Ennen hiihtolomaa (olenkohan jo kertonut tästä?) oppilaat pelasivat Pictionarya dokumenttikameran avulla. Jännittävää ja hauskaa!



Meillä ei ole mitään älykkäitä valkotauluja koulussa, mutta näilläkin välineillä pääsee pitkälle! Dokumenttikamera ja dataprojektori muuten tulivat luokkaani vasta viime syksynä! Olen todella tyytyväinen!

Ei kommentteja: